Dieske en Minnepaar - 's-Hertogenbosch

Adres: s, Herman Moerkerkplein, 5211 NR 's-Hertogenbosch, Nederland.
Specialiteiten: Beeldhouwwerk.
Andere interessante gegevens: Rolstoeltoegankelijke ingang.
Beoordelingen: Dit bedrijf heeft 4 recensies op Google My Business.
Gemiddelde mening: 4.8/5.

📌 Locatie van Dieske en Minnepaar

Dieske en Minnepaar s, Herman Moerkerkplein, 5211 NR

Dieske en Minnepaar

Dieske en Minnepaar is een beeldhouwwerk van de Nederlands kunstenaar Dieske van den Heuvel. Het beeld is geplaatst op het Herman Moerkerkplein in 's-Hertogenbosch, Nederland.

De beeldengroep bestaat uit een man en een vrouw die samen staan en een kind vasthouden. Het beeld is gemaakt van brons en is ongeveer 2 meter hoog.

Dieske en Minnepaar is een van de bekendste beeldhouwwerken van Dieske van den Heuvel. Het beeld is geplaatst op het Herman Moerkerkplein in 2015.

Características

  • Beeldhouwwerk
  • Brons
  • 2 meter hoog
  • Man en vrouw met kind

Locatie

Herman Moerkerkplein, 5211 NR 's-Hertogenbosch, Nederland.

Información recomendada

For those interested in art, Dieske en Minnepaar is a must-see. The beeldengroep is accessible to people with mobility issues, with a rolstoeltoegankelijke ingang.

Bezoekers kunnen het beeldengroep bezoeken van maandag tot en met zaterdag van 9 uur tot 17 uur. Op zondag is het beeldengroep gesloten.

Opinies

Dit bedrijf heeft 4 recensies op Google My Business.

Gemiddelde mening: 4.8/5.

👍 Beoordelingen van Dieske en Minnepaar

Dieske en Minnepaar -
You 2.
5/5

Deze fontein is een waar kunstwerk en wordt ook gezien als een waar Monument ter ere van het Hertogdom Brabant. De beeldengroep en fontein is geïnspireerd op een gravure uit 1500 van Alaert du Hamel. Het verhaal gaat dat, op het einde van de 15e eeuw, een jongetje regelmatig in de Binnendieze plaste. Op een keer, toen hij weer daarmee bezig was, zag hij aan de overzijde van het water een paar mannen door het riet sluipen. Hij vermoedde dat het Geldersen zouden zijn, die in die tijd regelmatig op oorlogspad waren tegen het Hertogdom Brabant. Het jongetje, later Dieske genaamd, sloeg alarm en de Geldersen trokken zich terug.

Dieske en Minnepaar -
Carla V. D. M.
5/5

Midden op het Herman Moerkerkplein, genoemd naar een bekende 20e-eeuwse Bossche kunstenaar, staat de fontein van Dieske. Het beeld werd in de jaren negentig van de 20e eeuw vervaardigd door het kunstenaarsduo Jean & Marianne Bremers, naar een ontwerp van de middeleeuwse kunstenaar en bouwmeester Alart Duhamel. Een tijdgenoot van Jheronimus Bosch, die ook meebouwde aan de St. Jan. Het verhaal: Dieske kijkt sinds enige jaren weer uit over de rivier die hem hielp om bekend te blijven. Ironisch genoeg werd Dieske, een jongetje dat volgens de overlevering aan het einde van de 15e eeuw leefde, onsterfelijk omdat hij de Diest (nu Binnendieze) gebruikte om erin te plassen. Dat deed hij ook toen hij op een gegeven moment aan de overkant van de Diest enige mannen door het riet zag sluipen. 'Zouden het Geldersen zijn? Zouden ze ons weer willen overvallen?' dacht Dieske en hij sloeg alarm. De Geldersen trokken weg. Dieske werd een held en vereeuwigd door Alart Duhamel. Duhamel zette het ventje, vol bewondering over de kleine heldendaad, bovenop een zuil van de fontein in een van zijn schetsen: Minnepaar en nar bij een fontein. Ook het liefdespaar en de nar zijn, de naam zegt het al, afkomstig uit deze prent

Dieske en Minnepaar -
Marc-yann B.
4/5

Leuk achteraf plekje. Vooral het beeldje van het plassende jongetje is erg grappig. Vooral kinderen vinden het leuk. Jammer dat de mensen die er hangen veel rotzooi achterlaten. Ook doordat de vuilnis bak altijd vol zit.

Dieske en Minnepaar -
Veronique K.
5/5